Merhaba Arkadaşlar. Bu röportajımı CiscoTR.COM Forum Sitemizin üyelerinden Mahir ŞENTİN (manowar_izmir) ile gerçekleştireceğiz. Kendisini çok kısa bir süre önce CCIE Routing & Switching sertifikasını kazanması sebebi ile öncelikle kendisini tebrik eder , başarılarının devamını dileriz.
CiscoTURK : Merhaba Nasılsınız?
Mahir ŞENTİN : İyiyim. Teşekkürler.
CiscoTURK : Kendinizden biraz bahseder misiniz?
Mahir ŞENTİN :1979 Köln doğumluyum. Yaklaşık olarak 14 yıldır bilişim sektöründeyim. 2005 ten bu yana network alanında profesyonel olarak çalışmaktayım. Ankara’da ki bir firmada Network Çözümleri Danışmanı olarak çalışıyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım.
CiscoTURK : Eğitim durumunuz nedir? Teknik lise ve ünv. bölümlerinden mi yoksa sosyal bölümlerden mi eğitim gördünüz.
Bunu şu nedenle soruyorum genel olarak kullanıcılarımızda Cisco/network ile ilgilenen kişilerin teknik lise gibi bölümlerden yetiştikleri gibi bir ön yargıları bulunuyor. Dolayısıyla bu vesileyle de kullanıcılarımızın bu düşüncesine açıklık getirmiş olalım.
Mahir ŞENTİN : Evet, sizin de söylediğiniz gibi toplumda böyle bir ön yargı bulunmaktadır. Fakat benim deneyimlerime dayanarak gözlemlediğim, nereden ve hangi bölümden mezun olduğunuzun bir önemi yok. Ben AÖF İşletme bölümü mezunuyum. Okuduğum bölüm ve mesleğim birbiri ile ilgili değil. Fakat CCIE sınavını başarışı bir şekilde geçmiş bulunmaktayım. Bu da gösteriyor ki önemli olan sizin bir şeyleri başarmayı amaç edinmeniz ve bu amaç doğrultusunda sürekli ve disiplinli bir şekilde bıkmadan usanmadan çalışmanızdır. Bunu gerçekleştirebilirseniz, mutlaka o amaca ulaşır ve başarılı olursunuz.
CiscoTURK: Okul/eğitim süresinde sizi bilişim/network’e ilgi duyuyor muydunuz, yoksa zaman içerisinde kendiğinden spontane gelişen şartlar sizi bilişime mi yönlendirdi?
Mahir ŞENTİN : Zaman içinde geliştiğini söyleyebilirim. Planlı bir şey değildi.
CiscoTURK : Network haricinde ilgilendiğiniz bt kategorisi bulunuyor mu? Örneğin Sistem ( Windows/Linux) , Voice , wireless , security vb. gibi?
Mahir ŞENTİN : Voice ve Service Provider ilgilendiğim diğer kategoriler diyebilirim.
CiscoTURK : CiscoTR.COM ‘da siz de yönetici olarak bulunduğunuz için sizin de bildiğinizi düşündüğüm bir konuya açıklık getirmek istiyorum.
Örneğin kullanıcılarımızdan genç nesil ya okul hayatında ( Ağ işletmenliği , bilgisayar vb. ) ya da Cisco eğitimi veren özel eğitim merkezlerinde CCENT , CCNA , CCNP gibi eğitimler alarak kendilerine iş hayatında yer edinmek istemektedirler.
Kullanıcılarımızın çoğu entry level (giriş seviyesinde) iş hayatına atılmanın zorluklarından bahsetmektedir. Hatırlayabildiğiniz kadarıyla sizin iş hayatına girişteki karşılaştığınız zorluklar nelerdi?
Mahir ŞENTİN : Sektörde tutunmak diyebilirim. Profesyonel seviyeye kadar gelip, kendi başıma çözümler üretene kadar sıkıntılarım oldu. Ama sabrettim ve bugünlere kadar gelebildim.
CiscoTURK : Giriş seviyesindeki eğitim almış ya da henüz almakta olan kullanıcılarımıza tavsiyeleriniz nedir?
Mahir ŞENTİN : Genç arkadaşlarımız network işini profesyonel olarak yapmak istiyorlarsa, benim tavsiyem mevcut bilgilerinin yanına en az bir profesyonel düzeyde sertifika daha koymalılar. Ne yazık ki iyi bir iş bulabilmeniz için giriş seviyesi eğitimler tek başına yeterli olmuyor. Ayrıca İngilizcenin de şart olduğunu düşünüyorum.
CiscoTURK : Sektörde sürekli uzmanlığı ne olursa olsun bilgi teknolojileri uzmanlarının eksikliğinden söz edilmektedir. Sizce bu gerçeği yansıtmakta mıdır, yoksa bazı insanlar ticari kaygılarından dolayı böyle bir gereksinimin var olduğu izlenimini mi vermek istemektedir?
Mahir ŞENTİN :Şahsi düşüncem sektörde aktif çalışanlar arasında uzmanlaşmış olarak çalışan sayısı maalesef çok düşük. Bu nedenle sektörümüzde gerçek anlamda uzmanlaşmış eleman ihtiyacının oldukça fazla olduğunu düşünüyorum.
CiscoTURK : CCIE sertifikasına hak kazanabilmek için sektörde yoğun bilgi birikimi ve tecrübe kazanmak gerekmektedir. Bu konudaki tecrübelerinizden ve zaman içerisindeki gelişim grafiğinizden varsa size yardımcı olan kişi ya da unsurlardan bahseder misiniz?
Mahir ŞENTİN :Bireysel çalışmalarım ve ardından CLIGURU Eğitim Merkezinden aldığım eğitim, iş hayatımda ve CCIE sertifikası almamda en büyük yardımcılarım oldular. Aldığım eğitimleri sahadaki çalışmalarımda büyük ölçüde kullandığımı söyleyebilirim.
CiscoTURK : CCIE Sertifika sınavına sizi getiren süreç nedir? İş hayatındaki pozisyonunuz mu yoksa Cisco eğitimleri almaya başladığınız günlerden beri CCIE sertifikasyonlarını amaçlıyor musunuz?
Mahir ŞENTİN : CCIE sertifikasını almayı en başından beri amaç edinmiştim. CCNA eğitimine başladığım ilk günlerde “Bu işi ya hakkını vererek yapmalıyım, ya da hiç yapmamalıyım.” demiştim kendi kendime. Malum iş hayatı çok zor ve rekabetçi bir ortam.
CiscoTURK : CCIE sınavına hazırlanırken donanım üzerindeki gereksinimlerinizi nasıl karşıladınız.
Mahir ŞENTİN : Lab sınavlarına hazırlanırken yurtdışından online lab kiraladım. Troubleshooting tarafına ise GNS3 ve IOU ile hazırlandım.
CiscoTURK : Cisco sertifikasyonlarından hangilerine sahipsiniz?
Mahir ŞENTİN : CCNA Security, CCNA , CCNP , CCIE R&S #38972.
CiscoTURK : Cisco haricindeki herhangi bir BT sertifikasyonları ile ilgileniyor musunuz, ya da farklı bir sertifikasyona sahip misiniz?
Mahir ŞENTİN : Hayır, değilim. Ancak zaman ne gösterir bilinmez.
CiscoTURK : CCIE sınav hazırlık aşamalarında yararlandığınız materyaller nedir ( döküman , donanımlar , kişi ya da eğitim kurumu vs. )
Mahir ŞENTİN : CLI GURU ve Barış GENÇ ten CCIE eğitimi aldım. Ayrıca Cisco nun dökümanlarını kullandım. Buradan başta Barış GENÇ olmak üzere tüm CLIGURU ‘ya desteklerinden dolayı teşekkür ederim.
CiscoTURK : CCIE hazırlık aşamalarında sizi en fazla zorlayan ne oldu?
Mahir ŞENTİN : Çok fazla çalışmak diyebilirim. Malum evliyim ve iki çocuğum var. Hem aileme hem de CCIE çalışmalarına zaman ayırmak gerçekten çok zor oldu.
CiscoTURK : CCIE sınava nerede ve ne zaman girdiniz , CCIE sınavına girecek arkadaşlara sınav ile ilgili önerileriniz nelerdir?
Mahir ŞENTİN : Nisan 2013 te Dubai de girdim. Sınava girecek arkadaşlara mutlaka disiplinli bir çalışmanın ardından, kendilerini hazır hissettikleri zaman sınava girmelerini öneriyorum. Sınava girerken son derece sakin olmalı ve kendilerine duydukları güveni kaybetmemelidirler.
CiscoTURK: CCIE Sınavı için sınav randevusu, konaklama vs. maliyet ne kadar bulmaktadır?
Mahir ŞENTİN : Yurtdışında sınava girilmesi durumunda maliyet 5000-5500 TL civarında olacaktır. Eğer İstanbul da gireceklerse 4000-4500 TL civarında bir maliyeti olacaktır.
CiscoTURK : Sınav sistemi hakkında kısaca bilgilendirme yapar mısınız? Kaç sorudan oluşuyor , süre olarak ne kadar sürüyor , kaç oturumdan oluşuyor. Puanlama sistemi vb. konulara değinir misiniz?
Mahir ŞENTİN : Sınav toplam 8 saat sürüyor. 2 saat troubleshooting, 6 saat de lab sınavı sürüyor. Her iki bölümden de en az 80 puan alırsanız sınavı geçmiş oluyorsunuz.
CiscoTURK : Sınava girmek isteyenler için öneride bulunmanız gerekirse eğer; zamanı nasıl değerlendirmemiz gerektiği hakkında görüşlerinizi alabilirmiyiz. Mesela mevcut işler varken sınava çalışmak neredeyse pek mümkün olmuyor,
Sınav için ne kadar zaman ayırmalıyız, işten ayrılıp tamamen sınava mı vermeliyiz kendimizi ?
Mahir ŞENTİN : Mevcut işler varken çalışmak gerçekten zor bir durum. Ancak gerçekten sabırlı olmak gerekiyor. Ben tatillerde, bayramlarda, iş yerimde vakit bulduğumda, hatta geceleri geç saatlere kadar çalıştım. Eğer boş zamanlarımızı verimli kullanabilirsek, yeterli çalışma süresini elde etmiş oluruz diye düşünüyorum.
CiscoTURK : Bundan sonraki amacınız (bt sektörü ile ilgili planlarınınız) nedir kısaca öğrenebilir miyiz?
Mahir ŞENTİN : Diğer CCIE dalları ile ilgileniyorum. CCIE Voice ve CCIE Service Provider kısa vadeli hedeflerim diyebilirim.
CiscoTURK : Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için tekrar teşekkür eder , kazandığınız bu başarıda sizi yürekten tebrik ederiz.
Son olarak CiscoTURK.NET kullanıcılarına söylemek istediklerinizi öğrenebilir miyiz?
Mahir ŞENTİN : Ben teşekkür ederim. Daha önce de belirttiğim gibi, bir hedef seçmek ve ona ulaşmak için bıkmadan usanmadan çalışmak gerekiyor. Sonrasında başarı mutlaka gelecektir.