Quantcast
Viewing latest article 13
Browse Latest Browse All 18

2014 Yılının En Yüksek Maaş Ödenen IT Sertifikaları

Image may be NSFW.
Clik here to view.
cert1
IT dünyasında kişinin uğraştığı alan ile ilgili teknik yeterliliğini ölçmek pek kolay değildir. Bu ölçümün sağlıklı yapılabilmesi için standart ve herkes için eşit olan bir sürece ihtiyaç duyulmaktadır. Kişinin çalıştığı alan ile ilgili bir takım uluslararası sertifikalara sahip olması, bütünüyle olmasa da bu sürece katkı sağlar. Uluslararası sertifikalar, özellikle içinde bulunduğumuz ve rekabetin çok fazla yaşandığı  alanlarda kişilere değer kazandırmakta, ilgili alandaki bilgi seviyesinin uluslararası geçerliliği olacak şekilde  tescillenmesi anlamına gelmektedir.

Daniel Greenspan’ın, “IT Skills  Salary” isimli rapora dayanarak kaleme aldığı yazısı[1] [2] ilgimi çektiği için sertifikasyon konusunda değişik kaynaklardan derleme yapıp sizlerle paylaşmak istedim.

11.646 tane Kuzey Amerikalı IT Profesyoneli ile yapılan anket sonuçlarına göre aşağıdaki uluslararası sertifikalar dünyanın en prestijli sertifikaları olarak kabul görmekte olup sırasıyla yıllık ortalama maaşlar $125.000 ile $90.000 arasında değişmektedir.

1.CCIE R&S: Cisco Certified Internetwork Expert Routing & Switching (Cisco)

CCIE sertifikası; network endüstrisindeki uzun yıllardan beri en prestijli sertifika olma başarısını

koruyor. CCIE sertifikası; Collaboration, Data Center, Routing&Switching, Security, Service Provider, Service Provider Operation (1Şubatta kaldırılacak) ve Wireless kategorilerinden oluşur. CCIE sertifikalı network uzmanı olan yaklaşık 150 kişi Türkiye’de farklı şirketlerde istihdam edilmektedir.

Sınava ilişkin detaylara http://www.cisco.com/web/learning/certifications/expert/index.html linkinden erişebilirsiniz.

2.CISM: Certified Information Security Manager (ISACA)

CISM sertifikasyon sınavı, Information Systems Audit and Control Association (ISACA) tarafından yapılmaktadır. CISM sertifikasına sahip olan kişilerin bilgi güvenliği yönetişimi, risk yönetimi, bilgi güvenliği program geliştirme, bilgi güvenliği program yönetimi ve olay yönetimi konularında belli bir bilgi birikimine ulaşmaları beklenmektedir [3].

Ayrıntılara http://www.isaca.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

3.PMP®: Project Management Professional

PMI (Project Management Institute) tarafından ortaya konulan proje yönetimi için dünya çapında kabul görmüş olan Amerikan menşeili bir sertifika/ unvandır. PMP sertifikası kişinin; PMI tarafından standart olarak sunulmuş proje yönetim süreçlerine hakim olduğu, bu standarda uygun olarak çalışmalarını gerçekleştirdiğini, bu konuda yeterli deneyime sahip olduğunu, PMI tarafından belirlenmiş etik ilkeleri kabul ettiğini gösteren bir belgedir.
Tüm dünyada 600.000 civarında, ülkemizde ise yaklaşık 2.000 kişinin sahip olduğu (2014 yılı itibariyle yaklaşık sayılardır) bu sertifikanın alınabilmesi için PMI tarafından gerçekleştirilen PMP Sınavına girilmesi gerekmektedir [4]. PMBOOK Kılavuzu; 2009 yılında PMI Türkiye’nin sorumluluğunda ve Türk Telekom’un sponsorluğunda Türkçe’ye çevirildi. Türkiye’deki PMP sayısının artışında kılavuzun Türkçeye çevrilmesinin önemli bir rolü olduğuna inanıyorum.

Bu sertifikaya sahip olabilmek için gerekli olan ön şartları www.pmi.org adresinden öğrenebilirsiniz.

4.CISSP: Certified Information Systems Security Professional

CISSP® sertifikası (Certified Information Systems Security Professional) günümüzün en gözde bilgi güvenliği sertifikalarından birisidir. ANSI/ISO/IEC Standard 17024’ e sahip ilk bilgi güvenliği sertifikasıdır. Bilgi güvenliğinin hemen her alanını kapsamaktadır. Sertifika sınav içeriği bilgi güvenliği konularının tümünü içerdiğinden operasyon, planlama ve denetim gibi alanlarda çalışanlar için uygundur. Özellikle güvenlik uzmanları, bilgi güvenliği denetçileri, sistem yöneticileri sınava daha rahat yoğunlaşabilir [5]. CISSP sertifikasına sahip olan kişilerin erişim kontrolleri, uygulama geliştirme güvenliği, iş sürekliliği ve felaket kurtarma planlaması, kriptografi, bilgi güvenliği yönetişimi ve risk yönetimi, işletme güvenliği, fiziksel ve çevresel güvenlik, güvenlik mimarisi ve tasarımı, haberleşme ve ağ güvenliği konularında belli bir bilgi birikimine ulaşmaları beklenmektedir [6].

Ayrıntılara; http://www.itcareerfinder.com/it-certifications/isc2-certifications/cissp-certification.html linkinden erişebilirsiniz.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
cert2
5.MCSD: Microsoft Certified Solutions Developer

MCSD sertifikası, Microsoft uygulama geliştirme araçları, teknolojileri, platformları ile yeni iş çözümleri ve uygulamaları hazırlayan yazılım mühendisleri, yazılım uygulama mühendisleri, yazılım geliştirenler ve teknik danışmanlar gibi profesyonellere yöneliktir. MCSD sertifikası, sertifika sahibinin Microsoft ürünlerini kullanarak kuruluşlarda iş çözümlerini başarıyla tasarlayabileceğini, uygulayabileceğini ve yönetebileceğini gösterir [7].

Sınava ilişkin ayrıntılara https://www.microsoft.com/learning/en-us/mcsd-certification.aspx adresinden erişebilirsiniz.

6.MCDBA: Microsoft Certified Database Administrator

MCDBA sertifikası, Microsoft SQL Server veri tabanlarını tasarlayan, uygulayan ve yöneten profesyoneller içindir. Sertifika; veri tabanı tasarımcıları, mantıksal veri modelleri hazırlayanlar, Transact-SQL kullanarak veri hizmetleri sağlayanlar, veri tabanlarını yönetenler, güvenlikten sorumlu olanlar, performansı izleyip düzenleyenler ve Microsoft SQL Server’i kurup yapılandıranlar için uygundur [8].

Sınava ilişkin ayrıntılara https://www.microsoft.com/learning/en-us/mcdba-certification.aspx adresinden erişebilirsiniz.

7.CCDA: Cisco Certified Design Associate

CCDA sertifikası network tasarım mühendisleri, teknisyenleri içindir. Bu sertifika; kampüs ağları, veri merkezleri, güvenlik, ses ve kablosuz ağ konuları ile ilgili tasarım yeteneği kazandırmayı amaçlar.

Sınava ilişkin ayrıntılara http://www.cisco.com/web/learning/certifications/associate/ccda/index.html adresinden erişebilirsiniz.

8.CEH: Certified Ethical Hacker (EC-Council)

CEH sertifikasına sahip güvenlik uzmanları bir bilgisayar korsanı gibi kurumların veya şirketlerin güvenliklerini test ederler. Bu sertifikayı almak için ECO-350 veya 312-50 kodu ile bilenen CEH Sınavını geçmek gerekir. Başta, U.S. Army, U.S Air Force, FBI, CIA, US Department of Defense, Ministry of Defense UK ve benzer pek çok kurumda CEH sertifikasına ve Certified Ethical Hacker unvanına sahip güvenlik uzmanları çalışmaktadır. Ülkemizde ise henüz durum bu kadar parlak olmamakla birlikte artan güvenlik ihtiyacı ile CEH unvanına sahip Etik Hackerlar daha iyi koşullarda çalışmaya başlayacaklardır [9].

Sınava ilişkin ayrıntılara http://www.eccouncil.org/Certification/exam-information/ceh-exam-312-50  adresinden erişebilirsiniz.

9.VCP: VMware Certified Professional

Ne zaman sanallaştırmadan bahsedilse çoğumuzun aklına hemen VMvare geliyor. Bundan dolayı bu sertifikayı 2014 ‘ün en yüksek maaş getiren sertifikaları arasında görmek şaşırtıcı değil. VMware Certified Professional 5 – Data Center Virtualization (VCP5-DCV) sınavı sanallaştırma alanındaki teknik yetenek ve yeterliliklerinizi piyasaya ispatlayabilmeniz için hazırlanmış giriş seviyesi sınavlardan biridir. VMware Certified Professional – Cloud (VCP-Cloud) sertifikasına sahip olarak VMware vCloud Director, VMware Automation Center ve benzeri ürünlerin kurulum, konfigürasyon ve yönetim yeteneklerinizi doğrulayabilirsiniz. VMware Certified Professional 5 – Desktop (VCP5-DT) sınavı masaüstü sanallaştırma çözümü Horizon View ile kurulum, konfigürasyon ve müşteri yapılandırılmasıyla ilgili detayların sorulduğu, çoktan seçmeli soruların yer aldığı bir test sınavıdır [10].

Sınava ilişkin ayrıntılara   http://mylearn.vmware.com/portals/certification/ adresinden erişebilirsiniz.

10.CNE: Certified Novell Engineer

Novell’in network sunucu işletim sistemi olan Netware’e ilişkin troubleshoot yeteneklerini ölçen sertifikadır. Netware her ne kadar 80’lerin sonu ve 90’larda popüler bir işletim sistemi olsa da çoğu firma altyapılarında Window Serverlar kullandığı için hala geçerli bir sertifika olma özelliğini koruyor.

11.ITIL v2011 Foundation

Information Technologies Infrastructure Library (Bilgi Teknolojileri Altyapı Kütüphanesi) kelimelerinin baş harflerinden oluşan ITIL, bir BT servisleri yönetim metodudur. BT servislerinin eksiksiz ve en iyi kalitede yönetilmesi için geliştirilen ve İngiltere’de ilk olarak 1987 yılında yayınlanan ITIL, 2011 yılındaki son revizyonlardan sonra ITIL 2011 Edition güncellemesi ile bugünkü haline geldi. IT sektöründe çalışan/çalışmayı düşünenler için uluslararası prestije sahip olan sertifikadır. Türkiye’de akreditasyonu alan şirketlerin artması ile birlikte bu sertifikaya sahip kişi sayısı da son yıllarda artmaya başlamıştır [11].

Detaylara https://www.axelos.com/itil-qualifications adresinden erişebilirsiniz.

12.MCITP: Database Administrator 2008

Bu sertifika; Microsoft SQL server 2008 kullanan veri tabanı yöneticilerinin; veri tabanı hazırlama, bakım-onarım, veri güvenliği, veri tabanı tasarımı ve felaket kurtarma kavramları üzerindeki yeteneklerini ölçer. Birçok organizasyon hala Server 2008 kullandığı için bu sertifika popülerliğini korumaktadır. Şirketlerden kullanan alt yapılara göre bu sertifikanın güncel versiyonları tavsiye edilmektedir.

Sınava ilişkin ayrıntılara  https://www.microsoft.com/learning/en-us/mcitp-certification.aspx adresinden erişebilirsiniz.

Mehmet ÖZDEM

Türk Telekom

Kaynakça

[1] http://www.itcareerfinder.com/brain-food/blog/entry/highest-paying-it-certifications-2014.html

[2] http://www.globalknowledge.com/training/generic.asp?pageid=3459

[3] https://www.bilgiguvenligi.gov.tr/kurumsal-guvenlik/kurum-personeli-icin-bilgi-guvenligi-sertifikalari.html

[4] http://www.suleymantosun.com/pmp-project-management-professional-nedir/

[5]  http://www.enderunix.org/afsin

[6] https://www.bilgiguvenligi.gov.tr/kurumsal-guvenlik/kurum-personeli-icin-bilgi-guvenligi-sertifikalari.html

[7] http://www.chip.com.tr/blog/eykemre/microsoft-sertifikalari_5163.html

[8] http://www.chip.com.tr/blog/eykemre/microsoft-sertifikalari_5163.html

[9] http://www.cehturkiye.com/index.php/ceh-sertifikasi

[10]https://www.egitimtakvimi.com/


Viewing latest article 13
Browse Latest Browse All 18

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue